Back in business baby – näin alkoi MM-kisapesti Yle Urheilussa

Keskiviikkona alkoi reilun kuukauden pestini Yle Urheilun online-toimituksessa. Takana on tällä hetkellä kolme työpäivää, joiden aikana olen naputellut nettiuutisia jalkapallon MM-kisoista, leikannut noin 50 videoklippiä Yle Areenaan ja päivitellyt Yle Urheilun some-tilejä. Niin ja ei parane unohtaa teksti-tv:tä, joka edelleen vuonna 2014 on täysissä sielunvoimissaan. Tosin päivitystyökalu lienee sama kuin 70-luvulla.

kone2

Kirjoitushetkellä (la-su-vastainen aamuyö klo 5) otteluja on takana kahdeksan. Vastuullani on leikata jokaisesta matsista huippukohtia, inserttejä, studion pelianalyyseja ja studiovieraiden haastatteluja. Videot löytyvät kaikki Areenasta ja monesta Yle Urheilun FIFA-sivuston artikkelin kyljestä.

Videoista sitten kirjoittelen uutisia. Juttujen aiheet on yleensä helppo bongata lähetyksestä. Esimerkiksi ottelutauolla lähetetystä insertistä MM-historian parhaista paloista syntyi juttu Pelén hattutemppu, Jumalan käsi ja Zidanen dramaattinen loppu – katso MM-historian hengästyttävimmät palat. Eilen meidän Kaj Kunnaksen vieraana kävi Madventures-heppu, päräyttävä Riku Rantala, jolla oli painava sana sanottavana MM-kisojen järjestäjämaan ja FIFAn härskistä, korruptoituneesta meiningistä ja brasilialaisten hyväksikäytöstä. Siitä syntyi juttu nimeltä Riku Rantala: ”Brasilialaiset rakastavat jalkapalloa, mutta vihaavat näitä MM-kisoja”. Aiheesta tekisikin mieli kirjoittaa juttu jos toinenkin, mutta kannattaa sitä ennen tsekata HBO:n Last Week with John Oliverin FIFA-puhe, jossa erittäin painavaa ja pätevää matskua kisoista. Brasilialaisen yhteiskunnan rahat riistetään kuin karvat bralisialaisessa vahauksessa.

En miellä itseäni urheiluihmiseksi, vaikka Suomen ottelut jääkiekon MM-kisoissa ja olympialaisten suomalaislajit aina katsonkin. Jalkapalloa olen viimeksi seurannut Espanjassa asuessani vuonna 2008, ja silloinkin ainoastaan Real Madridin ja FC Barcelonan väliset ottelut. Kenties intoani jalkapalloa kohtaan vähentää suomalaisten huono menestys lajissa. Mutta vaikka en vieläkään osaa ihan yksinkertaisesti selittää, mikä on paitsio (jos annatte kaksi minuuttia, asia hoituu) eikä minulla tähän asti ollut hajuakaan mitä tarkoitetaan termeillä ”pilkku” tai ”permanentti”, huomaan jälleen kerran ottavan tilanteen kuin tilanteen haltuun salamannopeasti. Huomaan jopa analysoivani kavereideni kanssa uskottavasti tämän vuoden kisoja. Helpottaa toki, että olen perusluonteeltani ärsyttävänkin utelias ja haluan aina tietää kaikesta heti kaiken. Harvoin arvostan itseäni, mutta ainakin omaksun asiat arvostettavan nopeasti.

Muutaman päivän pänttäämisen jälkeen osaan nimetä joka joukkueen huippupelaajat ja MM-kisojen historian huippukohdat. Osaan tunnistaa hienot maalit, hienot pelikuviot ja hienot torjunnat. Välillä sitä hämmästyy, miten hyvin selviydyn aluksi epätoivoisiltakin vaikuttavista tilanteista. Vuosi sitten en olisi todellakaan uskonut minussa piilevän myös urheilutoimittajan aineksia.

selfie

Niin ja pistinpä eilen myös liikkeelle suositun hashtagin, joka tavoittaa Yle Urheilun 42 000 Twitter-seuraajaa.

PS. Kyllä tähän työntekoon voisi ihan tottua. Kuukauden päästä olisin taas vapaata riistaa työmarkkinoilla!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s