”Kuolkoot HIViiinsä” – miksi homoseksuaalisuudesta puhuminen raivostuttaa Yle Urheilun lukijoita?

EI JUMALAUTA YLE!!, ei sinne MM-kisoihin vittu mitään hinttejä tarvita.  Onko koko YLE enää olemassa muutakuin homoista puhumista varten?! 

Kirjoitin eilen pohtivaan sävyyn lukuisten esimerkkien ja tutkimusten kautta huippu-urheilusta ja homoseksuaalisuudesta Yle Urheilun nettisivuilla. Esimerkkinä käytin Brasilian jalkapallon MM-kisoja. Kisoissa pelaa 736 jalkapalloilijaa 32 maasta – eikä yksikään heistä ole avoimesti kertonut kuuluvansa mihinkään seksuaalivähemmistöön. Jalkapalloilijat ovat miljoonien ja miljoonien nuorten idoleita, joten jopa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay on kehottanut Brasilian MM-kisapelaajia avoimuuteen seksuaalisuutensa kanssa. Jutussa pohdin syitä siihen, miksei huippujalkapallossa avoimesti seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ole. Tässä juttuni pointti muutamassa lauseessa. Monet lukijat luonnollisesti vetivät jutun vuoksi jalkapallon kokoisen herneen nenäänsä.

Kesäkuun viimeisellä viikolla on vietetty Pride-viikkoa, myös Ylellä. Näkyvyys verorahoitteisella Yleisradiolla on saanut äänekkään vähemmistön (vain 1/3 kansasta ei tukenut Taloustutkimuksella teetetyn kyselyn mukaan tasa-arvoista avioliittolakia) tuohtumaan. Kansan myllärit saivat lisää vettä, kun jopa Yle Urheilu otti osaa ja arpaa seksuaalisen tasa-arvon edistamiseksi. Juttua kirjoittaessani arvasin, että paskaa tulee satamaan sateenkaarenväriseen niskaani.

Olen sen verran kauan toimittajan työtä tehnyt, etten paskapalautteesta piittaa. En todellakaan ota ala-arvoisesti kirjoitettua palautetta henkilökohtaisesti. Lähes aina naurammekin kaikkein räväkimmille haukuille suureen ääneen työkavereiden kesken – mitä tapahtuu varmasti joka ikisessä toimituksessa. Se sattuu, jos joku haukkuu perustellusti juttuani ja saa minut pohtimaan omaa ammattitaitoani. Tätä on tapahtunut urallani onneksi hyvin harvoin. Tästä jutusta olin ylpeä, olin tehnyt taustatyöni ja työ tasa-arvon ja paremman maailman eteen on elämäni ja urani tärkein asia. Olin siis valmis ottamaan paskasateen niskaani.

Tässä poimintoja jutun kommentoinnista julkisessa Facebook-tililämme. Osa listatuista kommenteista olemme joutuneet piilottamaan Facebookissa niiden halventavan kielenkäytön tai herjaamisen vuoksi.

Sinikka Pohjonen mites tää ny kisoihin kuuluu  Jumankavita miten ala-arvosta kaivelua ja arvuuttelua. Jokaisen oma asia.

Santtu Saarinen Kohta YLE ei varmaan enää näytä jalkapalloakaan jollei siellä ole julkihomoja…

Juha Liukkunen EI JUMALAUTA YLE!!!! Pitääkö tuo schaisse nyt tunkea mukaan jalkapallokeskusteluunkin?!?!?! Totaalinen rimanalitus!!!

Iiro Kasvi ei sinne vittu mitään hinttejä tarvita vittu mitä paskaa

Ali Sina Qurban Ei mulla ole mitään homojen vastaan mutten kyllä jatkaisi enää futiksen kattomista jos homot tulis kentälle!!!

Tero Salonen Ei ole totta. Menossa on pelillisesti kaikkien aikojen MM-kisat ja Ylen toimittajat vaan miettii, mahtaako mukana olla homoja… Oliskohan yt-neuvottelujen paikka.

Juha Koivistoinen Onko koko YLE enää olemassa muutakuin homoista puhumista varten?! Ihme vatvomista, joka asiasta keksitään jotain homoihin liittyvää!

Ja mun suosikki:

Arno Kuikkola selvästi joku ämmä tehny tän jutun

Ehkä suurimman vaivan palautteensa eteen kuitenkin näki Risto Saarni, joka lähestyi minua henkilökohtaisen sähköpostini kautta. Hän kirjoittaa näin:

”Kirjoitatte sen verran avoimesti homostelun puolesta, että kaivin hieman asiaa homostelusta.

Todettakoon, että itse olen naimisissa oleva hetero mies, mutta alkoi kiinnostaa homojen jutut , koska epäilinkin niinden olevan potaskaa….”

Tässä välissä Risto siteeraa http://www.positiiviset.fi/fi-FI/hivista -oppaan kirjoitusta.

HOMOT ON JOPA TÄMÄN SIVUSTON PERUSTEELLA EDESVASTUUTONTA SAKKIA.

tällaisia terveisiä homo baareista-…….no kuolkoot hiviinsä !”

Mistä tällaista raivoa kumpuaa?

Ymmärrän heitä, jotka eivät ymmärrä, miksi omaa seksuaalisuutta pitäisi kailottaa joka paikassa. Ei sen pitäisikään olla mikään uutinen, kuten jutussanikin toin esille. Muutamat jutussani mainitut huippu-urheilijat kuitenkin näkevät asian niin, että omalla avoimuudella voi edistää tasa-arvoa. Valitettavasti elämme vielä yhteiskunnassa, jossa seksuaalisuuteen ei suhtauduta neutraalisti. Näistä yksittäistapauksista inspiroituneina monet omaa seksuaalisuuttaan vielä käsittelevät nuoret voivat saada vahvemman itsetunnon ja psyykeen. Toivottavasti myös kirjoituksellani rohkaisin edes jotakuta.

Mutta kuten sanottu, Facebookissa mesoaa hyvin äänekäs VÄHEMMISTÖ. Olen tietysti saanut myös paljon kiitosta jutusta. Kaksi Yle Urheilun FB-tykkääjää jopa ymmärsi, mistä kirjoitin.

Axel Ekström Hyvä että Yle-urheilu nostaa tämän aiheen esille. Valtaosa kommentoijista on ymmärtänyt asian jotenkin väärin; pointti ei ole se, että onko pelaajien joukossa homoja vai ei, ja kuinkako paljon heitä on. Pointti on, että futisyhteisössä vallitsee näköjään yhä asenneilmapiiri jossa seksuaalivähemmistöt näkevät parhaakseen peitellä sitä osaa identiteettiään.

Se, että kommentoijien mielestä asiaa ei pidä nostaa esille , vahvistaa vaan että asia tosiaan on tabu.

Santeri Salonen Axel Ekström ainoa viisas joukossa kommentoiden parissa, hän tajusi tämän niin kuin olikin tarkoitus ja hyvä että joku muukin tajuaa eikä ala heitällä noita ”pitää merkitä paitaa onko homo vai hetero”. Kyse ei ollut siitä että sitä pitäisi kaikkien huutaa kovaaääneen seksuaalisuuntautumistaan vaan siitä juuri että miksi tämä asia on niin monelle tabu, niin kuin teidän kommentitkin osoittavat.

Ehkä paras fiilis tulee siitä, kun jengi jakaa juttuani. Tällä hetkellä jutulla on  410 suoraa FB-suosittelua ja kymmeniä twiittauksia. Myös vihaa täynnä olevan Facebook-päivityksestä tykkäsi yli 150 ja jakoja oli 15 kappaletta. Kivaa on myös se, kun ihmiset, joita arvostan, jakavat juttuani.

Muutama tilastonippeli vielä (rakastan tehdä listoja, laskelmia ja pitää asiat järjestyksessä) tekemistäni töistä 13.6.-29.6.2014

278 videoklippiä Areenaan 

34 artikkelia yle.fi/urheilu-sivustolle

172 ladattua valokuvaa yle.fi/urheilu-sivustolle

Mainokset

15 responses to “”Kuolkoot HIViiinsä” – miksi homoseksuaalisuudesta puhuminen raivostuttaa Yle Urheilun lukijoita?

 1. Mulle jää hieman epäselväksi mikä tämän artikkelin tarkoitus on? Onko se uutinen, että Suomessa asuu idiootteja? Sanoit, että äärimmäisen harvoin olet joutunut kyseenalaistamaan ammattitaitosi. Ilkeämpimielisempi voisi kyseenalaistaa itsekriittisyytesi.

   • Ala-asteella muistan, että toisten typeryyttä alleviivaamalla nostettiin omia osakkeita. Aikuisiällä suurin osa ymmärtää, että se on kiusaamista.

  • Kyllä se on uutinen, koska tuntuu olevan aika sitkeässä käsitys, että homoseksuaalisuus olisi muotia tai että homoja suvaittaisiin. Tällaiset avautumiset tuovat esille sen, ettei näin asia todellakaan ole.
   Ällistyttävin Priden aikana oppimani asia ei kuitenkaan liity tähän, vaan siihen, ettei Suomessa aikuinen ihminen saa vaihtaa etunimeään haluamakseen, vaan on jokin fasistinen nimilautakunta päättämässä, miksi aikuinen saisi itseään kutsua!

   Sitten vielä armeija menee ja antaa ladatun aseen käteen ja käskee juoksemaan pitkin metsiä tällaista yhteiskuntaa puolustamassa! Miten sokea tämä valtio voi itsensä suhteen olla!

   Onneksi sentään ILGAn kartalla totuus näkyy ja Suomi on kovaa vauhtia putoamassa Euroopan kartalla sivistysvaltioiden joukosta balkanilaiseksi muulikärrymaaksi. Itä-Eurooppa onkin tälle periferialle oikea viiteryhmä.

 2. olen itse aika intorvertti henkilö ja sattumoisin homo. Usein kuulee kysyttävän, miksi sitä homouttaan pitää kaikille kailottaa. Minusta ei pitäisikään, enkä haluaisi, mutta ennen kuin meillä on tasa-arvoinen avioliittolaki tässä maassa, joka helvetin viranomainen vaatii minua aina missä tahansa asioidessani ottamaan kantaa asiaan tivaamalla ruksia ruutuun avioliitossa/rekisteröidyssä parisuhteessa..

 3. Ensin täytyy sanoa, että toimittaja antaa todella ylimielisen kuvan itsestään juurikin noilla omiin ammattitaitoosi viittaavilla kommenteilla.

  En ole alkuperäistä juttua sieltä ylen sivuilta lukenut, mutta en ihmettele ihmisten kiukkuista kommentointia. Asian tunkeminen jokaisesta tuutista alkaa oikeasti ärsyttämään ja aiheuttaa vastareaktioita. Itselleni nuo homoavioliitto etc. jutut on hmv osastoa, mutta asioiden jatkuva jankutus, joidenkin facebookissa jatkuva linkittely toinen toistaan typerimpiin blogeihin ja muuta mieltä olevien armoton haukkuminen saa rauhallisemmankin ihmisen pikkuhiljaa hermostumaan. Asiaa innostuneesti jankuttavista selvästi moni kokee itsensä selvästi muita paremmaksi ihmiseksi ja siksi kokee, että on myös oikeutettu muita arvostelemaan.

  .Sori pikkaisen asiasta lipsuminen, mutta itseäkin jo nuo jutut nyppii yli kaiken ja oma mielipide alkaa ihan v..tuksen myötä muuttumaan kovasti asian vastaiseksi.

  Antakaa nyt edes urheilukisojen olla ilman noita homojuttuja – ammutte vain asiaa jalkaan oikein sarjatulella.

 4. Jahas, heteromiesten marttyyriprikaati on taas loukkaantunut jostain. Kyllähän se tietysti harmittaa, kun joku puhuu muustakin kuin heteroista. Tulee varmasti epävarma olo sellaisesta.

  Nimimerkille Pauli todettakoon, että sulla ei taida olla mitään oikeutta komennella muita piiloon, vaikka kuinka olisitkin mielestäsi kuinka normaali. Sä et ole sen tärkeämpi ihminen kuin kukaan muukaan. Jos sua oikeasti häiritsee se, että muut ei ole näkymättömiä, ongelma on täysin siellä päässä.

  Olen homosuhteessa, tykkään urheilusta, ja jos jotain pumpulissa kasvaneita hetsku-kultapoikia sellainen pelottaa, niin varmasti paikallisen terveysaseman kautta löytyy keskusteluapua.

  • Ei oikein auennut, että missä olen ketään piiloon komennellut?

   Itseä ärsyttää vain asioista liikaa jauhaminen. Ei sellaista aihetta olekaan, josta jaksaisi jauhaa tai kuunnella loputtomasti. Keskustelkoot ne joita asia kiinnostaa, mutta ei tyrkytetä muille samaa sontaa päivästä toiseen.

   Ammuit aika hudin noin muuten. Minulla ei ole kertakaikkiaan mitään homoja vastaan, eikä voisi vähempää kiinnostaa muutenkaan heidän/teidän puuhat – joten pidetään se myös näin, eikä syydetä näitä juttuja nettiä täyteen.

   Mihinkään urheiluun ei ole tarpeen sotkea seksiaioista. En tiedä mikä tuossa ajatuksessa niin outoa on, että tarvitsisi terveyskeskuksen kautta mennä?

   • Kuten alkuperäisessä jutussani kirjoitin, olisi hienoa elää yhteiskunnassa, jossa seksuaalisuus ei olisi mikään uutiskynnyksen ylittävä juttu. Kuitenkin muun muassa YK:n ihmisoikeuskonsulaatti Navi Pillay kehotti seksuaalivähemmistöihin kuuluvia MM-jalkapalloilija kertomaan avoimesti omasta seksuaalisuudestaan. He toimivat miljoonien ja miljoonien esikuvina, myös nuorten, jotka kamppailevat oman seksuaalisuutensa kanssa. Siis sen kanssa, uskaltavatko he olla omia itsejään. Eivät sen kanssa, pitäisikö omaa seksuaalisuuttaan kailottaa kaikille. Monet joutuvat salailemaan esimerkiksi työpaikoilla (ja pelijoukkueen kesken) suurta osaa elämästään, parisuhteistaan ja vapaa-ajan vietostaan. Kun muut puhuvat perheen mökkireissusta, jotkut vähemmistöön kuuluvat eivät välttämättä uskalla kertoa omastaan. Niin kauan kuin tätä tapahtuu Suomessa, näitä asioita on mielestäni tärkeää tuoda esille. Ja kirjoittaa niistä artikkeleja.

   • En minäkään kestä loputonta jauhamista ja siksi haluaisin erottaa uskonnon valtiosta. Uskovaisilla kun on taipumus tyrkyttää muille mielipiteitään esimerkiksi juuri homoista. Ellei olisi tätä maan suurinta ja vaikutusvaltaisinta salaliittoa – kristillisiä, homot kiinnostaisivat mediaa erittäin vähän ja avioliitot ja muut asiat hoideltaisiin rutiiniasioina eduskunnassa.
    Minusta ylipäätään ongelma on Suomen kirkkovaltion kanssa. Valtiolla on ongelma homojen kanssa eikä valtio halua sitä ratkaista. Valtiolla on itse asiassa paljon muitakin ongelmia, joista minusta törkein on etunimilaksi, se, ettei aikuinen voi muuttaa etunimeään vapaasti. Itse asiassa, Suomi on täynnä mielisairaita säännöksiä mitkä ovat johtaneet siihen, että ruoka rupeaa loppumaan haarukasta. Siis muilta kuin niiden valvojilta.

 5. Mahtavaa, että osuu, uppoaa, kalahtaa ja v..tuttaa, tässäkin kommenttiketjussa! Huumoria kansalle, joka tätä touhua vierestä seuraa. Vakavammin asiaan suhtautuvat eivät kuitenkaan kovin mielissään lie, kun asian kommentointi on pahimmillaan kuin pedofilian toteuttamisesta puhuttaisiin.

  Lisää homostelua kaikille! Sarjatulella omaan jalkaan, rakkauden luoteja! Tykkään.

 6. Maria…. juttuja pitääkin kirjoittaa, mutta niiden oikea paikka ei ole urheiluosiossa… ei missään mediassa! Jos minä menen urheilusivuille, niin haluan lukea asioista, jotka oleellisesti kuuluvat lajiin. Seksuaalisuudesta puhumisesta tai pelaajien seksuaalisen suuntauksen arvailuista etc. en todellakaan ole kiinnostunut.

 7. Kummallista, miten sieltä urheiluosiosta katsellaan kuitenkin Pirellin tyttöjä ja ihaillaan jalkapalloilijoiden(kin) vaimojen bikinikuvia. Nämä liittynevät sitten kovasti paljon enemmän urheiluun, kuin urheilun heteronormatiivisuus ja homofobisuus?

  • Enemmän niitä kuvia vähäpukeisista ja atleettisista urheilijamiehistä on, kuin bikininaisista.

   Jos noita kuvia nyt ylipäänsä urheiluosiosta löytyy, niin todennäköisesti liittyvät tavalla tai toisella urheiluun tai urheilijoihin.

 8. Päivitysilmoitus: Työnantaja, älä lue tätä! | Mediataitajalle töitä!·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s