Mikä tavoittaa somessa 400 000 ja houkuttelee 85 000 lukijaa klikkaamaan?

Viimeisiä työpäiviä MM-kisojen parissa viedään. Huomenna enää finaali, ja sitten alkaa kolmen viikon ”kesäloma” (jotkut kutsuvat sitä työttömyydeksi, auttamaton optimisti lomaksi) ennen yleisurheilun MM-kisoja ja seitsemän päivän comebackia Yle Urheilun leipiin. On siis luonnollisesti aika kerrata edellisten viiden viikon onnistumisia ja epäonnistumisia!

En kutsuisi itseäni miksikään komediataituriksi tai teräväksi vitsiniekaksi, jolla leikkaa sekunnin tuhannesosassa seurassa kuin seurassa. Silloin tällöin joku saattaa jollekin jutulleni naurahtaa, mutta useimmiten komiikkani on tahatonta. Sen sijaan nauran paljon ja lähes kaikelle ja kaikille. Huumorintajuni on lähes rajaton, nauran niin kuollut vauva -vitseille kuin korkealentoisemmallekin ja älyllisemmällekin komiikalle. Pierut naurattavat myös aina. Ja Monty Python. Ja hauskat kotivideot. Ja hassusti ääntelevät eläimet.
https://www.youtube.com/watch?v=xaPepCVepCg

Siksi tykkään tehdä hauskoja ja vähän kevyempiä artikkeleja niiden raskaampien ja asiallisempien juttujen rinnalle (kuten se ”homokohujuttu”) Huumori myy. Se vaan on fakta. Ihmiset tykkäävät jakaa hauskoja juttuja somessa ja nauraa vapaa-ajallaan. Tai työpäivänkin aikana, mikäs siinä. Vasemmistonuorten työhaastattelussa minulta kysyttiin, miten kuvailisin, millainen kuva ihmisillä on Vanusta. Vastasin, että Facebook-päivitysten, tiedotteiden ja Liberon perusteella melko totinen ja vakava. Ei siinä ole mitään vikaa, mutta esimerkiksi Greenpeace (kansainvälinen ja erityisesti Ison-Britannian jaosto) on viime aikoina tuonut itsestään humoristisen puolen esille esimerkiksi hauskojen kuvameemien kautta. Ja vaikka Lego-keissi käsittelikin ikävää asiaa, niin onhan nyt Lego-kamppis hauska ja erikoinen ajatus sinänsä. Kun somepäivitys on hauska tai tarpeeksi erikoinen, sitä jaetaan. Ja kun sitä jaetaan, enemmän ihmisiä päätyy FB-/Twitter-tilillesi. Ja kun he päätyvät tilillesi, he tietävät sinusta enemmän ja todennäköisemmin päätyvät kuluttamaan palveluasi. Se kai on kaiken mediatoiminnankin perimmäinen tarkoitus – saada viesti perille.

No, mitenkä tämä huumori sitten liittyy Yle Urheiluun ja työhöni täällä? Olen ideoinut muutaman somepäivityksen, joilla on tavoitettu yli 250 000 henkilöä. Yhdellä päivityksellä lähes 400 000. Se on aika hyvin sivuilta, joilla on (mielestäni melko vaatimattomat) 38 000 seuraajaa (luku noussut viiden viikon aikana 5 500 tykkäyksellä). Eikä yksikään päivitys ole maksettu/boostattu sentilläkään. Tsekkasin FB-tilastoista, että 14.4.2014-12.7.2014 välisen ajan seitsemästä tavoitetuimmasta päivityksestä kaksi oli minun tekemiäni päivityksiä. Saman aikavälin 15 eniten sitoutuneisuutta aiheuttaneesta päivityksestä kolme oli minun päivityksiäni.

Mikä näistä päivityksistä teki niin suosittuja? Kerrataanpas ensiksi mitkä ne olivat. 372 000 ihmistä on tähän mennessä tavoittanut päivitys ”Joko näitte 😀 ?”. Päivitykseen on liitetty video, jossa Aki Riihilahti ja Erkka V. Lehtola tulivat MM-kisastudioon omintakeisella tyylillään. Yksinkertaista. Itse jutulla on Yle Urheilun nettisivuilla 4 341 suosittelua/FB-jakoa.

251 000 tavoitti pari päivää sitten julkaistu juttu selostaja Niki Juuselan ja Jari Litmasen välisestä sanailusta. Kuuntelin selostusta ja nauroin jutulle. Enkä ollut ainoa. Pitihän se siis leikata omaksi klipikseen ja jakaa kansalle.

Kolmas huumorijuttu oli MM-kisojen kaksoisolennoista. Päivitys aiheutti kommenttivyöryn ja keräsi kaikkineensa 2 412 tykkäystä, jakoa ja kommenttia (vertailuna: uutinen Schumacherin koomasta heräämisestä oli tämän listan suosituin 9 394 tykkäyksellä, jaolla ja kommentilla).

Sama ”huumori myy” -metodi toistuu myös artikkeleissa. En ole ihan jokaisen kirjoittamani jutun kävijälukuja tsekannut, mutta tässä tsekkaamistani suosituimmat:

85 731 sivulatausta: Katso MM-kisastudion komein sisääntulo – liukutaklauksella lähetykseen

49 660 sivulatausta: ”Ei ole”, liitelevät lepakot ja kadoksissa oleva Litmanen – tilannekomiikkaa selostamossa

38 107 sivulatausta: Kuin kaksi marjaa – tässä MM-kisapelaajien kaksoisolennot

Luulen siis tietäväni, mikä on hauskaa.

Sitten niistä epäonnistumisista. Otetaan ensiksi vaikka käsittelyyn jo yllä mainittu homojuttu. Sain eräältä urheiluhistorioitsijalta mielenkiintoista palautetta jutusta. Hän kehotti minua vastaisuudessa jättämään vähemmän pohdinnan varaa jutuille ja kaivamaan aiheesta enemmän. ”…mitä paremmin perustelee pohdintaa, niin sitä vähemmän vihapuhetta tulee, koska kunnolliset perustelut ja taustoitukset tekevät sen entistä naurettavammaksi. Älä jätä artikkelimuotoista juttua kesken, vaan tutki, tutki ja tutki vielä vähän lisää ennen kuin painat julkaisunappia.” Hetken asiaa mietittyäni, myönnän olevani samaa mieltä hänen kanssaan. Olisin hyvin voinut vaikka soittaa johonkin urheiluliittoon/urheilumuseoon ja kysellä, miten avoin homous joukkuepeliin vaikuttaa. Jos vaikuttaa. Tästä palautteesta sain kuitenkin pontta jatkojutun suunnitteluun. Olisi hienoa kirjoittaa aiheesta tutkivampi, useamman aukeaman juttu vaikka Kuukausiliitteeseen tai Imageen. Harmi, ettei minusta varmaan koskaan tule tarpeeksi rohkeaa kyseisiin huippujulkaisuihin juttujani tarjoamaan.
Harmittavaa oli myös, etteivät ideoimani kuva-artikkelini ottaneet oikein tuulta alleen. Eniten minua harmitti, ettei tämä juttu kerännyt kuin vähän vajaat 4 000 sivulatausta.
Viuhahtaja, tulista tangoa ja painovoimattomuutta – viikon hauskimmat MM-kisakuvat
Keräsin kuvia viikon ajan ja mielestäni ne olivat hauskoja. Ehkä tuossa oli huono otsikko tai ihmisillä ei ollut aikaa kelata kuvagalleriaa. Jostain syystä nämä kuvagalleriajutut eivät olleet niin suosittuja, kuin olisin toivonut. Niin ja siis eihän 4 000 klikkiä ole mikään huono saldo (YleX-aikoinani se oli jo hittijuttu). Yle Urheilussa juttua kuitenkin voi kutsua suosituksi vasta kun puhutaan kymmenistä tuhansista klikeistä.

Käsinkosketeltavaa iloa ja tuskaa – katso kuvat välieräottelun synnyttämistä reaktioista
Tällä kuvajutulla oli 17 500 sivulatausta, mutta ei yhtään Facebook-jakoa. Emme myöskään itse jakaneet sitä Fácebook-sivuillamme, joten olen yllättynyt latausten määrästä.

Kannatusta, kannanottoja ja kuumia tunteita – katso MM-kisojen huikeimmat fanikuvat
Tähän juttuun taas meni jälleen todella paljon aikaa. Etsin EPA-kuvapalvelusta kaikista 32 kisamaasta fanikuvia. Useamman tunnin rupeama ja vain 4 200 sivulatausta. Harmitti.

Täytyy rehellisesti sanoa, että olen nauttinut työnteosta aivan uudella levelillä näiden viiden viikon aikana kuin yli vuoteen. Lukijoilta tullut suora palaute palkitsee, samoin some-jakojen määrä ja työkavereiden kannustava palaute. On hienoa kuulla, että minua on kehuttu YLEmmille tahoille ja esimies jopa viestitti kesälomaltaan toivovansa keksivänsä minulle jatkossakin duunia.

Ilmapiiri täällä toimituksessa on erilainen kuin mihin olen tottunut. Täällä ei kilpailla keskenään, vaan autetaan toisia avoimesti ilman taka-ajatuksia. Täällä ei kieroilla eikä puhuta selän takana toisista, mikä tuntuu vapauttavalta. Jostain syystä monissa paikoissa toisista työntekijöistä aletaan heti puhua paskaa, kun tämä poistuu näkyvistä. En tiedä halutaanko sillä pönkittää omaa asemaa vai onko se pyrkimys luoda kuppikuntia ja jollain vääristyneellä tavalla parantaa omaa fiilistä. En tiedä. Ei kuulu tapoihin.

Mitäs sitä sitten tekisi kolme seuraavaa viikkoa? Ajattelin ainakin työstää torstaina kuvaamaamme dokumentin käsikirjoitusta. Julkaisemme kaverini kanssa (toivottavasti) vielä tänä vuonna lyhytdokkarin eräästä turkulaisesta hahmosta. Kuvasimme torstaina dokumentin haastattelun ja osan kuvituksesta, mutta todennäköisesti meidän pitää kuvata muutama otos kesän ja syksyn aikana.

Muuten kuviot ovat auki. Päivätyötä kaipaan. Saa vinkata vapautuvista paikoista!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s