Työnhakijan suuri kusetus

kiitoseiKuinka monesti olet kuullut sanottavan, ettei kukaan hae sinua töihin kotisohvaltasi? Kun on kamppaillut työhakemusten kanssa, kironnut pieleen menneitä työhaastatteluja tai itkenyt, kun kutsua työhaastatteluun ei kuulu eikä rekrytoija vaivaudu edes laittamaan KIITOSEItä, työnhakijaa koitetaan tsempata vain jatkamaan sisukkaasti työnhakua. Eihän kukaan sieltä kotisohvalta töihin hae hei.

Tämä väite on yksi työnhakijan suurimmista kusetuksista.

Luetellaanpa oma työhistoriani (en nyt laske tähän ravintola- kaupan- tai siivousalan töitäni) ja miten olen työpaikat saanut vahvistamaan väitettäni.

Yle Viihde 2009 kesätyö. Olin ollut työharjoittelussa samassa paikassa ja minua pyydettiin kesätöihin. Ei työhakemusta, ei haastattelua.

YleX tuntityöläinen 2009–2010. Ensiksi työharjoittelu, sitten pyydettiin töihin. Ei työhakemusta, ei haastattelua.

YleX kokopäiväinen työntekijä 2010–2013. Minulle soitettiin täysin yllättäin, pystynkö aloittamaan heti kokopäiväiset työt. Ei työhakemusta, ei haastattelua.

Yle Urheilu määräaikaisia pestejä 2014. Entinen YleX:n esimieheni siirtyi Urheiluun ja pyysi minua sinne kuultuaan töideni loppumisesta YleX:llä.Ei työhakemusta, ei haastattelua (tosin kerroin hänelle, että työni loppuvat X:llä).

Radio Nova kokopäiväinen 2014–2015. Minulle soitettiin Nouhaulta ja kysyttiin työtilanteestani. Olivat törmänneet nettisivuihini. Ei työhakemusta, haastattelun jälkeen tarjottiin töitä.

Yle Urheilu puolen vuoden määräaikaisuus 2016. Entinen esimieheni kuuli, että työni Novalla ovat loppuneet ja tarjosi töitä. Olisin voinut aloittaa jo tammikuussa, mutta en tohtinut laittaa vauvaani vielä hoitoon niin pienenä. Ei työhakemusta, ei haastattelua.

Näiden lisäksi olen tehnyt osa-aikatyötä Turun Sanomilla vuodesta 2010 alkaen. Työpaikan sain kaverin suosituksesta. Ei työnhakemusta, ei haastattelua. Muutkin freelance-työt ovat oikeastaan kaikki tulleet tuttujen kautta.

AINOA TYÖPAIKKA, jonka olen saanut työhaastattelun perusteella, on ollut Nuorten Luonnon päätoimittajan pesti.

No juu, ei tietenkään kukaan tule koulunpenkiltä hakemaan kokematonta toimittajaopiskelijaa, mutta oikealla työharjoittelupaikan valinnalla ja laajalla sosiaalisella verkostolla on ylivoimaisesti suurempi merkitys kuin yhdelläkään työhakemuksella.

Ei liene mikään salaisuus, että valtaosa (ellei kaikki) esimerkiksi julkisten alojen ja Ylen vakkaripaikoista ovat valmiiksi pedattu jollekin määräaikaiselle työntekijälle. Paikat pitää vaan yleisen byrokratian vuoksi laittaa julkiseen hakuun, mikä on aivan järjetöntä ajanhaaskausta niin työnhakijoille kuin rekrytyypeillekin.

Olisi tietenkin järjetöntä väittää, etteikö joku joskus voisi saada töitä niitä hakemalla. Omalla kohdallani (ja lähes kaikkien tuttavieni kohdalla) työpaikat nyt vaan on saatu suhteiden ja suosittelujen kautta. Joskus some-/nettinäkyvyyden kautta.

En kuitenkaan osaa vain istua aloillani ja antaa ansiosidonnainen virrata, vaan ihan vain muodonkin vuoksi rustailen niitä hakemuksia. Olen toki etuoikeutetussa asemassa huutelemaan näitä totuuksia, kun ansiosidonnainen antaa mukavan puskurin 500 päiväksi eikä hengenhätää ole odotellessa sitä sohvalta hakijaa.

Suosittelen perustamaan nettisivut ja mainostamaan niitä vaikkapa Facebookin media-alan työpaikkatoreilla. Niin ja soittelemaan entisille työkavereille ja kertomaan myös omilla sometileillä julkisesti työhaaveistaan. Tällä hetkellä kiven alla olevat media-alan työpaikat kun menevät lähes pelkästään tutuille ja tutun tutuille.

Mainokset

2 responses to “Työnhakijan suuri kusetus

 1. Hei Maria!

  Kusetus tai ei, kotisohvalla makaaminen ei paranna kenenkään työmahdollisuuksia. Sinun kokemuksesi ovat oiva esimerkki siitä, että iso osa työpaikoista on ns. piilossa ja on todellakin paljon muita keinoja löytää työtä kuin vain vastata työpaikkailmoituksiin – juuri mainitsemasi verkostot, omat nettisivut, kaikenlainen osallistuminen oman alan tapahtumiin ja siellä ihmisten kanssa keskustelu, yhteydenotot suoraan kiinnostaviin työnantajiin jne.

  Sinut on löydetty jokaiseen työpaikkaasi oman aktiivisuutesi, hyvän työn jäljen ja maineesi perusteella, vaikka näitä et olekaan ehkä tietoisesti rakentanut etkä varsinkaan työnhakua silmällä pitäen.

  Näin uravalmentajan kokemuksestani voin todeta, että aktiivisuus palkitaan myös työnhaussa.

  Ystävällisin terveisin

  Arja Parpala 🙂

 2. Hei Arja ja kiitos kommentistasi! Näinhän se on, ettei pelkällä sohvalla makaamisella saa mitään aikaiseksi. Pitää valmiiksi olla suhteita, jotka ei välttämättä ole sohvalla maatessa luotu (riippuu tietenkin suhteesta, heh), jonkin verran työkokemusta ja aktiivista otetta muutenkin. Mutta kummasti vaan lopulta niistä työtarjouksista on mulle päin soiteltu juurikin siellä kyseisellä sohvalla maatessa 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s